Provincies rekenen op meer wegenbelasting

Bron: ANP

Doordat de vrijstelling van veel energiezuinige auto’s per 1 januari vervalt, verwachten Nederlandse provincies volgend jaar meer inkomsten uit motorrijtuigenbelasting te innen. 68 miljoen meer dan voor dit jaar werd begroot, verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er wordt uitgegaan van 1519 miljoen euro totaal aan opcenten.

auto van de zaak autodealer

Motorrijtuigenbelasting

Dit jaar daalde de opbrengst juist licht, als gevolg van de opkomst van energiezuinige auto’s waarvoor geen motorrijtuigenbelasting betaald hoefde te worden. Het was voor het eerst sinds de invoering van deze belastingregeling in 1981, dat de opbrengst lager begroot werd dan die van het voorgaande jaar.

Limburg is de enige provincie die volgend jaar het tarief voor de opcenten verlaagt, waardoor de verwachte opbrengst daar met een half procent daalt. In de andere provincies stijgen de opbrengsten. Hogere tarieven spelen hierbij een rol, maar volgens het CBS is het vervallen van de vrijstelling voor energiezuinige auto’s de belangrijkste oorzaak. Alleen voor elektrische auto’s blijft de vrijstelling voorlopig bestaan.

Het bedrag dat de provincies uit de hoofdsom van motorrijtuigenbelasting ontvangen, is afhankelijk van het wagenpark. Niet alleen het aantal auto’s bepaalt de omvang van de motorrijtuigenbelasting, maar ook het gewicht en de milieubelasting van de afzonderlijke auto’s.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.