Proces tegen Franse heffing over tweede huis

Bron: Telegraaf

De Europese Commissie bereidt een proces voor tegen Frankrijk vanwege de heffing van een dubieuze taks van 15,5% op de overwaarde van tweede huizen.

Heffing

Vorig jaar voerde president Hollande ineens een ”sociale heffing” in. Naar aanleiding hiervan moest er 15,5% belasting betaald worden op de overwaarde van tweede huizen. Dit geldt ook voor verhuuropbrengsten van een tweede huis. Deze heffing geldt alleen voor personen die niet in Frankrijk wonen maar er wel een tweede huis hebben. De overwaarde wordt inmiddels tot 50% belast, wat investeren in vastgoed ontmoedigt. Daarnaast is de maatregel volgens parlementslid Frédéric Lefevbre in strijd met het gelijkheidsbeginsel.

Europees recht

Advocaat Ton Steinz, gespecialiseerd in Frans vastgoedrecht, constateerde vorig jaar al in deze krant dat de heffing in strijd is met het Europese recht. ”Inwoners van de Europese Unie mogen namelijk alleen maar in hun woonland worden belast met premies voor voorzieningen als pensioen en werkeloosheidsuitkeringen”, zo meldt de Telegraaf.

Europese Commissie

Als Hollande op de vingers getikt wordt, dan kunnen Nederlanders die deze belasting op de overwaarde van hun tweede huis hebben betaald, het geld weer terugkrijgen. Daarvoor moet men een bezwaarschrift indienen, wat tot twee jaar na datum mogelijk is.

terug