Poolse accountants vullen tekort aan

Bron: FD en accountant.nl

Met het aantrekken van de economie hebben steeds meer kantoren moeite met het vinden van accountants. Uit cijfers van de beroepsorganisatie NBA blijkt dat er 2300 vacatures waren voor registeraccountants. Dit personeelstekort wordt nu steeds meer opgevuld door Poolse accountants.

Ondersteunende taken

Het gaat dan om de ondersteunende taken als het uitvoeren van accountantscontroles en het samenstellen van jaarrekeningen. Switchdesk, een in Polen geregistreerd bedrijf dat Poolse accountants wil gaan bemiddelen in Nederlandse kantoren, heeft onderzoek gedaan naar de werkwijze van Poolse accountants en naar de accountantsopleiding bij de Poolse beroepsorganisatie. ‘Zij hanteren dezelfde internationale standaarden als wij in Nederland’, legt Raymond Duijn, oprichter van Switchdesk uit. ‘Maar je merkt wel dat vooral kleinere kantoren nog vrij ouderwets werken, met Excelsheets bijvoorbeeld.’

Minder sexy

De afgelopen jaren is het beroep minder sexy geworden. Dat komt mede door de problemen binnen de sector. De instroom op de arbeidsmarkt vanuit het hoger onderwijs is gedaald en de beschikbare accountants worden volgens Duijn weggekaapt door de Big Four. De NBA herkent wel het beeld dat kleine en middelgrote bedrijven moeite hebben met het vinden van personeel, maar volgens de organisatie heeft de Big Four ook problemen met het vullen van hun vacatures. Van PwC is het bijvoorbeeld bekend dat het kantoor accountants uit Zuid-Afrika inschakelen.

Incidenteel

Volgens de NBA is het incidenteel dat kantoren vanuit het buitenland accountants inschakelen. Zolang de kwaliteit gewaarborgd is, vind de organisatie het geen probleem. ‘De Poolse accountants staan niet ingeschreven in het NBA-register, zij verrichten ondersteunende werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van de Nederlandse accountant’, zegt de NBA.

Trend

De Poolse NBA, KibR, zegt daarentegen dat Poolse accountants niet uitzonderlijk zijn in Nederland. Concrete cijfers heeft KibR niet, maar de trend dat Poolse accountants naar Nederland trekken is volgens de organisatie al tien jaar aan de gang. West-Europese kantoren zijn simpelweg een aantrekkelijke optie voor Polen.

terug