PMT moet toch korten op pensioenen

Bron: ANP

Het pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) moet van De Nederlandsche Bank (DNB) dit jaar toch korten op de pensioenen. In januari zei het fonds nog de pensioenen niet opnieuw te willen verlagen, maar daarmee is de toezichthouder niet akkoord gegaan. Per 1 mei worden de pensioenen nu met 0,4 procent verlaagd, zo maakte PMT maandag bekend.

Herstelpad

Volgens DNB voldeed PMT eind vorig jaar niet aan het afgesproken herstelpad. De dekkingsgraad die aangeeft in hoeverre het fonds aan zijn verplichtingen kan voldoen, lag eind december met 103,8 procent een fractie onder het vereiste niveau van 104,2 procent. Het argument van PMT dat de dekkingsgraad medio januari wel weer op het vereiste niveau lag werd door DNB verworpen.

”We zijn tot het uiterste gegaan om een korting van pensioenen te voorkomen”, zegt PMT-voorzitter Jan Berghuis. ”We voeren het besluit van DNB uit, maar vinden dat deze verlaging van de pensioenen niet in het belang is van onze deelnemers en gepensioneerden.”

Het metaalfonds moest vorig jaar al een korting van 6,3 procent doorvoeren, omdat het fonds er zo slecht voor stond.

PMT

PMT behoort met ruim 1 miljoen deelnemers tot de grootste pensioenfondsen van Nederland. Het fonds telt ongeveer 198.000 gepensioneerden, 383.000 deelnemers die een pensioen opbouwen en 670.000 ‘slapende’ deelnemers die in het verleden een pensioen bij het fonds hebben opgebouwd.

In totaal moeten dit jaar zo’n 29 pensioenfondsen een korting op de pensioenen doorvoeren, zo maakte DNB eerder deze maand bekend op basis van voorlopige gegevens Over ”een enkel fonds dat meent het pensioen niet te hoeven verlagen” was toen nog geen besluit genomen.

De fondsen die korten, moeten dat doen omdat zij hun buffers moeten herstellen. Bij de meeste pensioenfondsen liep eind december vorig jaar een vijfjarig herstelplan af om de dekkingsgraad weer op het wettelijk vereiste minimumniveau te brengen. De dekkingsgraad geeft aan in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

terug