Plasterk positief over plan innen belasting

Bron: ANP

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) vindt het ,,een interessante gedachte” als gemeenten de mogelijkheid krijgen om belastingen te heffen die nu door het Rijk worden geïnd.

Haken en ogen

,,Het is ook niet onlogisch”, zei hij vrijdag in Den Haag voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad. De beslissing waar belastinggeld aan wordt uitgegeven, wordt dan op een lager niveau genomen. ,,Willen we een zwembad, een schoolgebouw of liever lagere gemeentelijke belastingen?”, lichtte Plasterk toe.

Aan het plan zitten volgens hem wel veel haken en ogen. ,,Bijvoorbeeld wanneer je een verschuiving doet van inkomstenbelasting naar lokale belasting. Inkomstenbelasting is afhankelijk van iemands inkomen en lokale belastingen zijn dat niet per se. Daar moeten we dus goed over nadenken”, aldus de minister.

Eigen belastinggebied

In Het Financieele Dagblad houdt de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen een pleidooi voor de andere wijze van belasting innen. Steden krijgen wereldwijd een steeds grotere rol op economisch en bestuurlijk gebied en daar hoort het innen van belasting bij, vindt hij. ,,Nederlandse gemeenten hebben in tegenstelling tot veel Europese steden nauwelijks een eigen belastinggebied. Dat is niet meer van deze tijd”, aldus Van Aartsen.

In januari hield voorzitter Annemarie Jorritsma van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten ook al een pleidooi voor meer gemeentelijke belastingheffing.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Administratiekantoor J.F. Jonkers
Gemeente een eigen belastingen laten heffen lijkt mij een zeer riskante operatie. Dit wordt dan naar willekeur geheven. Goede regels zijn dan onontbeerlijk en er zal een maximum aan de heffting moeten zijn. Ook uitzonderingen op heffing van gemeenstebelastingen zullen dan moeten verdwijnen.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug