Pensioenfondsen stappen in hypotheken

Bron: ANP

Drie Nederlandse pensioenfondsen gaan investeren in woninghypotheken. Zij doen dat via de nieuwe hypotheekaanbieder MUNT Hypotheken. Dit maakten de partijen vrijdag bekend.

Voorbeeld Volgen

MUNT Hypotheken heeft de ambitie om binnen enkele jaren meer dan 3 miljard euro aan hypotheken te verstrekken. Dit bedrag is afkomstig van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT), Pensioenfonds Hoogovens (SPH) en Pensioenfonds PGB.

Dit zijn daarmee de eerste Nederlandse pensioenfondsen die op die manier investeren in Nederlandse woninghypotheken. Naar verwachting zullen op korte termijn nog enkele andere Nederlandse pensioenfondsen het voorbeeld volgen.

Aangespoord

De nieuwe marktpartij gaat de hypotheken aanbieden via onafhankelijke hypotheekadviseurs zoals De Hypotheker, Van Bruggen Adviesgroep en HypotheekCompany, maar ook via advieskanalen zoals de hypotheekservice van Vereniging Eigen Huis.

Pensioenfondsen worden al langer aangespoord om meer te investeren in de Nederlandse economie. “Wij zijn trots dat we tot de eerste fondsen behoren die daarin hun verantwoordelijkheid nemen”, zegt Inge van den Doel, directeur vermogensbeheer bij PMT. “Bovendien realiseren we ook een goed rendement voor onze deelnemers.”

Hedgefondsen

PMT investeert voor 1 miljard euro in Nederlandse woninghypotheken. Het fonds maakte tegelijk bekend beleggingen in hedgefondsen ter waarde van 1 miljard euro geheel af te bouwen. “De licht positieve bijdragen van de belegging in hedgefondsen in relatie tot de risico’s waren onvoldoende om de belegging aan te houden”, aldus het pensioenfonds.

terug