Pensioenfondsen staan er beter voor

Bron: ANP

De financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen is in mei verbeterd. De fondsen profiteerden van de gestegen rentes op de financiële markten. Dat meldde onderzoeksbureau Aon Hewitt maandag.

Beleidsdekkingsgraad

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen steeg met 3 procentpunt fors, van 104 naar 107 procent. De graadmeter geeft aan in hoeverre de fondsen kunnen voldoen aan hun verplichtingen.

Zoals ze er nu voorstaan, blijft de kans wel aanwezig dat veel pensioenen volgend jaar niet verhoogd kunnen worden om te compenseren voor prijsstijgingen. De zogenoemde beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, is vorige maand blijven steken op 108 procent. Dat is 2 procentpunt te laag om de pensioenen te kunnen indexeren.

Ontwikkeling

Door de aanhoudend lage rente zagen de fondsen hun pensioenverplichtingen afgelopen maanden fors stijgen. Maar in mei ging de rente juist een stuk omhoog. Dit heeft onder meer te maken met de gestegen olieprijs en verbeterde economische vooruitzichten.

”De ontwikkeling van de rente de komende maanden is voor pensioenfondsen van groot belang”, zegt pensioendeskundige Frank Driessen van Aon Hewitt. Hij wijst erop dat het opkoopprogramma van staatsobligaties van de Europese Centrale Bank voorlopig een drukkend effect heeft op de rentestand. En een mogelijke Grexit, een vertrek van Griekenland uit de eurozone, of onrust daarover kan er volgens hem toe leiden dat de rentes weer omlaaggaan.

terug