Pensioenfonds Detailhandel investeert in mkb

Bron: ANP

Het Pensioenfonds Detailhandel heeft een eerste stap gezet om meer pensioengeld te investeren in de Nederlandse economie. Maandag werd het MKB Impulsfonds gelanceerd. Ondernemers kunnen vanaf 1 december bij dit fonds aankloppen voor leningen tussen de 250.000 en 1 miljoen euro.

40 miljoen

Het kabinet wil dat pensioenfondsen meer geld steken in het Nederlandse bedrijfsleven. Dat was voor het Pensioenfonds Detailhandel reden om de mogelijkheid van een nieuw investeringsfonds te onderzoeken, vertelt Martine Vissers, beheerder van het MKB Impulsfonds.

Het Pensioenfonds Detailhandel steekt als eerste investeerder 40 miljoen euro in de nieuwe kredietverstrekker. Daarmee is het MKB Impulsfonds nu nog een betrekkelijk kleine speler in de markt. Vissers verwacht dat de komende tijd meer pensioenfondsen gaan investeren. ”We gaan ervan uit in de loop van 2015 naar minimaal 100 miljoen euro door te groeien.”

Extra kansen

Het MKB Impulsfonds wil met het verstrekken van leningen aan ”ondernemers met groeiambitie” het gat opvullen tussen de traditionele bankfinanciering en nieuwere, alternatieve financieringsvormen. Het is de laatste tijd heel moeilijk voor midden- en kleinbedrijven om geldverstrekkers te vinden.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken noemt het MKB impulsfonds een goede aanvulling op het huidige financieringsaanbod voor mkb’ers.  ”Met het fonds krijgen zij extra kansen om te groeien. Belangrijk, want het herstel van onze economie moet voor een groot deel van het mkb komen”, aldus de bewindsman in een reactie.

terug