Pechtold: meer kans mkb op overheidsopdracht

Bron: ANP

Kleine ondernemers en zzp’ers moeten meer kans krijgen om opdrachten binnen te halen van gemeenten. D66-leider Alexander Pechtold wil dat wethouders ambtenaren gaan wijzen op de mogelijkheid om opdrachten voor bijvoorbeeld drukwerk of verbouwingen in kleine, hapklare brokken aan te bieden, zo stelde hij zondag in het televisieprogramma Business Class van Harry Mens.

Werkgelegenheid

Gemeenten besteden hun opdracht nu vaak nog gebundeld aan, waardoor alleen grote bedrijven in aanmerking komen voor het werk. Dat moet echt veranderen, vindt Pechtold. Door de opdracht te splitsen, komen bijvoorbeeld ook lokale bouwbedrijven meer in beeld. En dat is goed voor de werkgelegenheid en goed voor de economie, aldus Pechtold. ”In steden die hiermee aan de slag zijn gegaan, zien we resultaat. In Utrecht komen nu 300 kleine ondernemers extra in aanmerking voor opdrachten van de gemeente.”

D66 wil ook af van de vaak overbodige, formele eisen op het gebied van omzet of ervaring. Daarmee worden volgens D66 jonge, vernieuwende ondernemers buitenspel gezet. Pechtold: ”Gemeenten kunnen erg ontoegankelijk zijn voor kleine ondernemers. Terwijl jaarlijks voor 100 miljard aan overheidsopdrachten wordt weggezet. Het is oneerlijk als zzp’ers en mkb’ers hun deel mislopen.”

terug