Pechtold: consumptie zwaarder belasten

Bron: ANP

Consumptie zwaarder belasten is een mogelijkheid om de loonbelasting te kunnen verlagen. D66-leider Alexander Pechtold zei dat woensdag in de algemene beschouwingen.

Minder afhankelijk

Volgens Pechtold werk je daarmee ook aan de vergroening van het belastingstelsel. Via een hogere motorrijtuigenbelasting op vervuilende auto’s kan de belasting op het bezit van auto’s omlaag.

Pechtold wil dat Europa meer gaat samenwerken om minder afhankelijk te worden van Russisch gas. Hij importeert liever vloeibaar gas vanuit de VS. Voor kernenergie voelt D66 niet; plannen voor windmolenparken moeten gewoon door gaan.

Eenvoudiger

Pechtold onthulde in het Kamerdebat dat hij door het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA deze zomer werd uitgenodigd om als bevriende oppositiepartij te praten over de hervorming van het belastingstelsel. Maar die uitnodiging werd afgezegd, twee keer verschoven en daarna hoorde hij nooit meer iets. Dat geeft aan dat VVD en PvdA het onderling al niet eens konden worden, aldus Pechtold.

Hij is niet tevreden met de eerste aanzet van het kabinet voor een belastinghervorming. Maar hij is bereid er met het kabinet over te praten, mits “de belasting op arbeid omlaag kan, werken weer gaat lonen, de vervuiler meer gaat betalen, het stelsel eenvoudiger wordt en het rondpompen van toeslagen aan banden wordt gelegd.”

terug