Overheidstekort daalt door hogere inkomsten

Bron: ANP

De overheid had in de eerste helft van 2016 bijna € 7 miljard meer inkomsten dan een jaar eerder, terwijl de uitgaven bijna gelijk bleven. Het overheidstekort is verder gedaald tot 0,8% van het bruto binnenlands product (bbp). Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Daling overheidstekort

Het Centraal Planbureau (CPB) gaat voor heel 2016 uit van een overheidstekort van 1,1%. Dat zou nog steeds een daling betekenen ten opzichte van het tekort van 1,9% over heel 2015. Volgens Europese regels mag het overheidstekort niet hoger zijn dan 3% van het bbp, ofwel de totale omvang van de economie.

Inkomsten

De stijging van de inkomsten van de overheid kwam voornamelijk door de ontvangen sociale premies. Ook de vennootschapsbelasting en BTW brachten meer geld in het laatje. Daar stonden lagere aardgasbaten tegenover als gevolg van de verminderde productie in Groningen.

Financiële transacties

De staatsschuld kwam halverwege het jaar uit op € 437 miljard. Dat is 63,7% van het bbp, 1,4 procentpunt minder dan eind 2015. De Europese norm staat op 60%. Dat de overheidsschuld ondanks het tekort met bijna € 4 miljard daalde, is te danken aan opbrengsten uit financiële transacties, waaronder de beursgang van verzekeraar ASR.

terug