Oppositie en bonden beginnen ‘beweging tegen hogere btw’

Bron: ANP

De linkse oppositie-in-wording en een aantal maatschappelijke organisaties lopen te hoop tegen de aanstaande verhoging van de btw. Ze willen de samenleving mobiliseren om een stokje te steken voor de maatregel die ertoe leidt dat bijvoorbeeld boodschappen, medicijnen, boeken en uitstapjes duurder worden.

Linkse samenwerking

De actie lijkt een nieuw voorbeeld van de linkse samenwerking tegen het aanstaande kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie waaraan GroenLinks, SP en de PvdA zeggen te willen werken.

Van de ‘brede beweging’ maken naast de drie partijen ook vakbonden, de Patiëntenfederatie, ouderenorganisatie ANBO, de Fietsersbond en vertegenwoordigers van de groentesector, kunstenaars en boekverkopers deel uit. De belastingverhoging van 6% naar 9% op de aankoop van hun producten of diensten moet van tafel, vindt het verbond. De coalitie wijst erop dat het leven van gewone mensen duurder wordt, terwijl grote bedrijven juist minder belasting gaan betalen.

Foodwatch

Voedselwaakhond foodwatch is een handtekeningenactie begonnen om het nieuwe kabinet te dwingen groente en fruit niet duurder te maken, maar juist btw-vrij. ‘De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten worden al jarenlang alleen maar groter. De supermarktschappen liggen vol spotgoedkoop junkfood. Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro’, aldus foodwatch.

Lees de hele fiscale samenvatting van de redactie > 

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Zakelijk Adviesburo Berloth V.O.F.
Na 7 maanden onderhandelen, kruidenieren en rommelen in de marge is het resultaat om triest van te worden. Het is de hoogste tijd dat er een echte bezem wordt gehaald door het hele stelsel van belastingen en belastingen over belastingen. Het systeem is volkomen uit de hand gelopen waardoor het niet meer uit te leggen is en de leverancier van energie ook al is verworden tot een ontvanger van 's-Rijksbelastingen. Over Vlaktax gesproken, de nieuwe regelneven gaan de belastingen en heffingen op het energiegebruik een beetje verhogen, volgens de cijfertjes op de afrekening van het energiebedrijf was het totaal nu reeds 113% aan heffingen en belastingen op het gebruik. De "eigen" woning, na het bezit van de auto nu melkkoe nummer twee geworden. Naast de WOZ aanslag nu ook nog een beetje IB pikken van de wat oudere burgers die netjes hun schulden hebben afgelost. Het begint er op te lijken dat er via de achterdeur huur moet worden betaald voor het wonen in je "eigen" woning. Over de kosten van onderhoud van die "eigen" woning lees en hoor ik niets of is de verhuurder daarvoor aan te spreken. Wellicht zijn er nog minimaal zeven maanden onderhandelen nodig om de boy's onder leiding van Rutte tot inkeer te brengen, dan wel graag zonder manneke Zalm die ons allemaal al genoeg EURO leed heeft aangedaan.
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug