Oppositie boos op kabinet over belastingplan

Bron: ANP

De oppositie is bijzonder pissig over de gang van zaken rond het kabinetsplan om het belastingstelsel te hervormen. Reden daarvoor is dat het kabinet weigert inzicht te geven in het compromis dat zich aftekent tussen het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldde woensdag nog dat de coalitie op hoofdlijnen een akkoord heeft bereikt. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei later op de dag dat er nog geen akkoord is, omdat een aantal technische zaken nog moet worden uitgezocht. Wiebes schreef de Kamer in een kort briefje donderdag dat het kabinet ”dicht bij overeenstemming” is.

Achterkamertjes

De oppositie is boos over de verwarring en het korte briefje van Wiebes en eist op initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver voor 15.00 uur donderdagmiddag een nieuwe, uitgebreidere brief. ChristenUnie-leider Arie Slob noemde de gang van zaken ongelooflijk. Hij sprak grote twijfels uit ”over de vraag of er nog iemand regie heeft in het kabinet”. Behalve de ChristenUnie, weigeren ook de SP, het CDA en de PVV om in een ‘achterkamertje’ met het kabinet te onderhandelen over een plan dat tijdens die gesprekken geheim moet blijven.

Rutte herhaalde woensdag al dat hij het compromis binnen de coalitie niet wil openbaren. ”Als je het stuk publiceert, wordt het kapotgescheurd. Want dan zal iedereen reageren op die elementen die niet bevallen en misschien een enkel woord over die paar elementen die wel bevallen. Wil je dit laten slagen, dan kan dat alleen in de achterkamertjes”, zei hij.

terug