‘Ons belastingsysteem niet meer beheersbaar’

Bron: ANP

Het Nederlandse belastingsysteem is de afgelopen jaren veel te ingewikkeld geworden voor burgers en bedrijven en niet meer uitvoerbaar voor de Belastingdienst. Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes concludeert dat. Hij wil het systeem drastisch gaan vereenvoudigen.

Ondoenlijke opgaven

”We hebben voor elke belastinghervorming en nieuwe wet goede argumenten gehad, maar het telde de afgelopen 10 jaar op tot iets wat niet langer beheersbaar is. De Belastingdienst kan beter functioneren als de dienst niet meer aanhoudend voor ondoenlijke opgaven wordt gesteld”, aldus Wiebes.

Hij komt tot die conclusies nadat hij ruim 100 dagen geleden Frans Weekers verving als staatssecretaris. Die trad af nadat hij voortdurend te maken had gehad met de Bulgarenfraude en problemen met de uitbetaling van toeslagen en daarover telkens onder vuur lag in de Tweede Kamer.

Analyse

Wiebes is op zijn eerste middag als staatssecretaris begonnen aan een analyse van de problemen bij de Belastingdienst, een van de grootste werkgevers van Nederland, waar gemiddeld per dag 1 miljard euro aan belastinginkomsten binnenkomt.

Die conclusies zijn dat het stelsel ”heel, heel moeilijk uitvoerbaar” is gemaakt door politieke wensen het afgelopen decennium, van een kerstboom aan toeslagen tot ingewikkelde autobelastingen bedoeld om schoon autorijden te stimuleren.

Vereenvoudiging

Wiebes tempert nadrukkelijk de verwachtingen over zijn vereenvoudigingsoperatie. De eerste resultaten komen wellicht pas over 5 jaar en dan nog blijven fouten onvermijdelijk, hoe professioneel de dienst ook is en hoe up-to-date de systemen ook zijn. Een kleine fout op het grote geheel van de bedrijfsvoering van de Belastingdienst, treft al snel tienduizenden mensen.

Wiebes erkent dat vooral de politiek schuldig is aan de complexiteit van het systeem. De Kamer krijgt in de toekomst van tevoren meer inzage in de verwachte uitvoerbaarheid van nieuwe wetten.

terug