Onderzoek naar deals fiscus met bedrijven

Bron: ANP en Rijksoverheid

Er komt een onderzoek naar ruim 4000 belastingafspraken tussen de fiscus en multinationals. Dat heeft staatssecretaris Menno Snel van Financiën besloten na ophef over fouten bij een deal tussen de Belastingdienst en het concern Procter & Gamble. ‘Het niet volgen van voorgeschreven procedures is onacceptabel’, aldus Snel in een brief aan de Tweede Kamer.

Rulings uitwisselen

Een EU-richtlijn regelt de uitwisseling van informatie over bestaande en nieuwe rulings. In internationaal verband is afgesproken dat informatie over alle rulings met een grensoverschrijdend effect, ook die niet onder het centraal vastleggingssysteem vallen, zullen worden uitgewisseld. Omdat in het verleden niet alle rulings centraal zijn geregistreerd, heeft de Belastingdienst zijn dossiers onderzocht op de vraag of een ruling met een grensoverschrijdend effect is afgegeven. In de Kamerbrief van 11 januari 2017 is aangegeven dat naar verwachting informatie over 4.750 bestaande rulings zou moeten worden uitgewisseld. Na het doorlopen van de dossiers is dit aantal bijgesteld naar ruim 4.000.

Onderzoek

In opdracht van Snel wordt nu nagegaan of er bij deze 4.000 afspraken wellicht ook dingen verkeerd zijn gegaan. ‘We gaan onderzoeken of het een incident was, een slordigheid en of het vaker is voorgekomen’, aldus Snel. Hij hoopt er begin volgend jaar mee klaar te zijn. Hij vindt ook dat er bij de fiscus zelf beter moet worden toegezien op de procedures. ‘Ik heb daarnaast het managementteam van de Belastingdienst gevraagd nadrukkelijk toe te zien op het volgen van de daarvoor geschreven procedures.’

Paradise Papers

De bewindsman regeert op vragen uit de Kamer over de zogenoemde Paradise Papers, documenten over belastingontwijking. Daaruit blijkt dat de Belastingdienst in de fout ging bij het maken van afspraken met de multinational Procter & Gamble (P&G). Een inspecteur handelde daar in zijn eentje, wat niet had gemogen. Het bedrijf bespaarde door de deal 169 miljoen dollar aan belastingen in Nederland.

terug