Onderzoek ECB goed voor waardering banken

 

Het onderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB) naar de financiële positie van de Europese bankensector kan een positief effect hebben op de waardering van banken. Dat zei Kees van Dijkhuizen, de financieel directeur van ABN Amro, vrijdag in een toelichting op de jaarcijfers.

Balanstest

ABN verwacht dat de balanstest (de ‘asset quality review’) die dit jaar op de agenda staat, het vertrouwen in de financiële sector zal herstellen. Nu is er soms twijfel of een bank het eigen vermogen wel waard is, straks kan dat wel heel anders liggen, aldus Van Dijkhuizen.

Volgens topman Gerrit Zalm betekent het ECB-onderzoek voor ABN veel werk, maar heeft de sector straks wel de zekerheid dat er ”geen lijken meer uit de kast kunnen komen”. Het genationaliseerde ABN Amro bereidt zich voor op een beursgang. Dat gebeurt mogelijk al in 2015. Het kabinet neemt waarschijnlijk eind dit jaar het besluit wanneer de beursgang precies plaatsvindt. ABN wil nog niet speculeren over de mogelijke opbrengsten.

Economische crisis

In 2013 werd het resultaat van ABN gedrukt door de economische crisis in Nederland. De bank moest voor bijna 1,7 miljard euro in de stroppenpot stoppen. Er waren veel extra voorzieningen nodig voor leningen waarvan ABN verwacht dat die uiteindelijk niet afgelost kunnen worden.

MKB

Vooral het midden- en kleinbedrijf heeft het erg moeilijk, waardoor veel klanten in dat segment in zwaar weer verkeren. Ongeveer 20 procent van het kredietvolume in het mkb van ABN wordt inmiddels kritisch bekeken door de afdeling bijzonder beheer van de bank.

ABN wil de komende jaren werken aan het verbeteren van de winstgevendheid. Daarvoor zal ook het personeelsbestand nog iets worden ingekrompen. Een massaontslag is echter niet nodig, verzekert Zalm. Binnen de internationale tak van ABN voorziet hij zelfs een groei van het aantal banen.

terug