Ondertrouw en partnerschap via internet

Bron: De Telegraaf

Vanaf 1 september hoeven stellen die willen trouwen of een geregistreerd partnerschap aan willen gaan, niet meer naar het gemeentehuis. Dit kan vanaf dinsdag via internet.

Termijnen

De termijnen blijven ongewijzigd. De aangifte moet nog steeds twee weken voor het officiële huwelijk of partnerschap. In deze twee weken worden de persoonsgegevens van het stel gecontroleerd. De ‘toestemming’ om te trouwen blijft een jaar geldig.

Gefaseerde invoering

Het schrappen van de ondertrouw is een gevolg van de gefaseerde invoering van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand. Eind vorig jaar zijn daarvoor bij koninklijk besluit een aantal wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek vastgesteld. Op 17 mei van dit jaar is bepaald dat de elektronische aangifte van een huwelijk of partnerschap met ingang van 1 september een feit is. Deze week melden veel gemeenten de verandering op hun internetpagina. De elektronische aangifte is gratis.

Vroeger

Tot eind jaren tachtig werden de vooringenomen huwelijken aangeplakt bij het gemeentehuis zodat iedereen wist dat het paar ging trouwen en er eventueel bezwaar tegen kon aantekenen. In huiselijke kring was de dag van ondertrouw een feestje. Het was het begin van de bruidsdagen en gasten konden het bruidspaar cadeaus sturen. Het koppel kreeg op dat moment van de gemeente een officiële akte van huwelijksaangifte mee, wat destijds € 10 tot € 20 kostte. Nu wordt dat een gratis elektronische bevestiging. Al die formaliteiten en feestelijkheden zijn door de jaren heen verdwenen en tegenwoordig is het enkel een administratieve handeling geworden.

Webinar

Wilt u nog meer weten over het huwelijk, maar ook over de echtscheiding? Woensdag 2 september geeft mr. Bernard Devilee een inhoudelijke webinar over dit onderwerp. Hij zal dieper ingaan op:

  • Wijzigingen huwelijksvermogensrecht 2012
  • Fiscale gevolgen van de wijzigingen van het huwelijksvermogensrecht
  • De partnerregeling
  • Huwelijk en echtscheiding en de eigenwoningregeling
  • Fiscale gevolgen van alimentatie.

Discussie (0)

Bekijken en participeren
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug