Ondernemers positief gestemd over 2016

Bron: ANP

Ondernemers zijn positief gestemd over 2016. Voor het eerst in vijf jaar zijn er meer ondernemingen die een groei van de werkgelegenheid bij hun bedrijf verwachten dan die een krimp voorzien. Ook voorzien ze meer omzet, hogere investeringen en een toegenomen export. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Ondernemers Wiebes

Uitbreiding personeelsbestand

Het aantal ondernemers dat denkt dat de personeelsomvang zal toenemen is met 18% voor het eerst in vijf jaar groter dan de groep die een afname verwacht (13%). Vooral bedrijven in de groothandel, zakelijke dienstverlening en de informatie en communicatie rekenen op een uitbreiding van hun personeelsbestand in 2016.

Omzetstijging verwacht

In alle sectoren verwachten ondernemers per saldo een stijging van de omzet in 2016, aldus het CBS. Volgens 37% van de bedrijven zal meer omzet worden behaald dan in 2015. Slechts 9% verwacht een lagere omzet, zodat per saldo 28% van de bedrijven uitgaat van omzetgroei. Net als voorgaande jaren verwachten ondernemers een groei van de buitenlandse omzet. Ondernemers verwachten net als voor 2015 een groei van investeringen.

Ondernemersvertrouwen positief

Het CBS meldt verder dat aan het begin van het vierde kwartaal het ondernemersvertrouwen positief was in alle bedrijfstakken. Wel is in ruim de helft van de sectoren het vertrouwen iets lager dan een kwartaal eerder. De vertrouwensindicator is nu al twee jaar op rij positief.

terug