OM verdenkt ING van faciliteren corruptie

Bron: ANP en FD

Het Openbaar Ministerie (OM) neemt ING onder de loep in verband met smeergeldbetalingen door het telecombedrijf VimpelCom aan een Oezbeekse regeringsfunctionaris. De bank wordt ervan verdacht corruptie en witwassen te hebben mogelijk gemaakt door nalatigheid bij het onderzoeken van cliënten en het niet melden van ongebruikelijke transacties.

Strafrechtelijk onderzoek

Dat heeft een woordvoerster van het OM dinsdag bevestigd na berichtgeving van Het Financieele Dagblad (FD). Aanleiding voor de vragen van het FD is het vorige week verschenen jaarverslag over 2016 van ING Groep. Daarin meldt de bank in een tot op heden publicitair onopgemerkt gebleven passage dat ING onderwerp is van Nederlands strafrechtelijk onderzoek. Volgens de zegsvrouw is het onderzoek ‘nog in volle gang’. In verband met de zaak zijn vorig jaar maart ook doorzoekingen gedaan bij de bank door fiscale opsporingsdienst FIOD.

Vimpelcom

Het van oorsprong Russische Vimpelcom, dat een hoofdkantoor heeft in Amsterdam, zou steekpenningen hebben betaald om telecomlicenties in Oezbekistan in handen te krijgen. Het concern, dat onlangs ook aangaf een notering aan de beurs in Amsterdam te willen, trof hiervoor eerder al miljoenenschikkingen met de Nederlandse en Amerikaanse autoriteiten.

terug