OESO pakt brievenbusfirma’s harder aan

Bron: ANP

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) gaat brievenbusfirma’s harder aanpakken. De organisatie kwam maandag met een plan van aanpak om belastingontduiking te beteugelen. Daarmee is een eerste stap gezet in de strijd tussen overheden en multinationals over wie wordt belast, voor hoeveel en waar.

postbus brievenbus

Plan van aanpak OESO

De OESO kwam maandag na lang wikken en wegen met een plan van aanpak om belastingontduiking te beteugelen. De organisatie heeft al langer de wens om belastingparadijzen en brievenbusfirma’s, bedrijven die zich op papier ergens vestigen om belastingen elders te ontwijken, aan te pakken. Onder meer Google, Apple en Starbucks weten met gekunstelde constructies miljoenen aan belastingvoordelen te behalen. Volgens de OESO wordt er jaarlijks tussen de 100 en 240 miljard dollar verduisterd op deze manier.

Samenwerking landen

Het plan van aanpak van de OESO is een uniek en heel belangrijk instrument om belastingontwijking tegen te gaan, aldus Wiebes. ‘Het is de grootste stap vooruit sinds tijden. Als alle landen de afspraken nakomen ziet geen land meer ongeoorloofd allerlei winsten naar het buitenland vertrekken. Dat is netjes.’ De staatssecretaris benadrukt het belang om alles samen te doen en niet eenzijdig. Anders gaat het gewoon om het verplaatsen van belastingontwijking en hele bedrijfstakken.

Transparantie

Volgens Wiebes komt Nederland door de OESO-afspraken ook in een beter daglicht te staan. Door grotere transparantie kunnen andere landen nagaan dat de omstreden Nederlandse belastingafspraken met multinationals, de zogenoemde taxrulings, legaal waren.

G20 bijeenkomst

Het is de vraag of de plannen, welke nu nog erg technisch zijn, voldoende zijn. Ook zijn landen niet verplicht de aanbevelingen van de OESO op te volgen, al zullen veel lidstaten de regels overnemen. Het OESO-plan zal later deze week tijdens de bijeenkomst van ministers van Financiën van de G20 worden besproken.

terug