NVM wil verlenging schenkingsregeling

Bron: NVM

De NVM pleit ervoor om het langer mogelijk te maken dat ouders met een fiscaal gunstige regeling hun kinderen helpen bij de aankoop van een huis. De versoepelde schenkingsregeling is een groot succes en dat heeft een positief effect op de woningmarkt, zegt de NVM.

gemeentelijke belastingen

De versoepeling van de regels geldt tot het einde van dit jaar. ”De maatregel is zo’n succes, het zou dom zijn er al dit jaar mee te stoppen. We kunnen alle kleine beetjes hulp gebruiken”, zegt woordvoerder Roeland Kimman van de NVM.

50.000 schenkingen

Vorig jaar oktober kwam het kabinet met de hogere vrijstelling om zo de huizenmarkt aan te jagen. Het werd mogelijk om tot 100.000 euro belastingvrij aan je kind te schenken voor het kopen of verbouwen van een woning. Tot en met juni hebben al 50.000 ouders een grote schenking gedaan.

Het grote animo kwam als verrassing voor staatssecretaris Wiebes, die in juni al Kamervragen over de kwestie kreeg. Hij had gerekend op ‘maar’ 20.000 gevallen. Logisch, want tussen 2010 en 2012 schonken slechts tussen de 3800 en 5500 hun kinderen Nederlanders geld voor de eigen woning.

Begrotingsonderhandelingen

Niet alleen de NVM, ook MKB Nederland en VNO-NCW willen een verlenging van de regeling. Of hun pleidooi gehoor vindt is afwachten. Volgende week beginnen de begrotingsonderhandelingen in Den Haag.

terug