NOB en VNO-NCW ontevreden over het wetsvoorstel tegen belastingontwijking

Bron: FD

Het demissionaire kabinet haalt de verkeerde varianten uit het wetsvoorstel van de Europese richtlijn tegen belastingontwijking. Dat schrijven werkgeversorganisatie VNO-NCW en de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs (NOB) in de internetconsultatie hierover. Zo kiest Nederland een variant die schadelijk is voor de deelnemingsvrijstelling.

Uitzonderingen onbenut

De kritiek van de organisaties richt zich voornamelijk op hoe het kabinet de Anti Taks Avoidance Directive (Atad 1) wil omzetten in nationale wetgeving. Dit moet per 1 januari 2019 zijn voltooid. In deze eerste Europese richtlijn zijn voor Nederland met name nieuwe bepalingen van belang over renteaftrek en het verschuiven van winst naar dochterbedrijven in landen met weinig of geen winstbelasting. Om het uitkleden van de winst tegen te gaan, beperkt het wetsvoorstel de renteaftrek tot 30% van het bedrijfsresultaat (ebita). VNO-NCW en de NOB vinden dat het kabinet de mogelijkheden om hierop uitzonderingen te maken onbenut laat.

Kroonjuweel wordt dubbele belasting

Daarnaast kiest het kabinet bij de aanpak van winstverschuivingen voor de variant die volgens de organisaties schadelijk is voor de deelnemingsvrijstelling. De NOB zegt dat staatssecretaris Wiebes van Financiën deze vrijstelling heeft aangemerkt als ‘kroonjuweel’ van het Nederlandse vestigingsklimaat. De belastingadviseurs vrezen nu dat de keuze van het kabinet leidt tot een dubbele belasting voor bedrijven. VNO-NCW vindt de keuze onbegrijpelijk en duidt het volgens hun meer op gebrek aan fiscaal begrip en/of een gebrek aan vertrouwen in de fiscale uitvoerder van de regels.

terug