Aantal plug-in hybrides in jaar verdubbeld

Bron: ANP/CBS

Begin 2016 reden er in Nederland twee keer meer plug-in hybride auto’s rond dan een jaar eerder. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

auto bijtelling autodealer

Bezit plug-in hybrides snel toegenomen

Het bezit van plug-in hybrides is het meest toegenomen, met een ruime verdubbeling van 1 januari 2015 op 1 januari 2016. Het aantal plug-in hybride auto’s groeide sterker dan hybride auto’s, waarvan de accu alleen tijdens het rijden wordt opgeladen, en volledig elektrisch aangedreven modellen. De verkoop van laatstgenoemde groep steeg in 2015 met ruim een derde. Hybride auto’s zagen de verkopen met 10 % stijgen. In totaal was aan het begin van het jaar één op de veertig automodellen geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven. Volgens het CBS worden geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto’s vaak gebruikt door zakelijke rijders.

Populairste modellen

De Mitsubishi Outlander PHEV was afgelopen jaar de meest verkochte plug-inhybride. Bij de hybrides zonder stekker werd de Toyota Auris HEV het meest verkocht, terwijl de Tesla Model S de populairste volledig elektrisch aangedreven auto was.

Elektrische auto’s populair bij zakelijke rijder

Geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven auto’s worden vaak gebruikt door zakelijke rijders en zijn eigendom van een (lease)bedrijf. In 2015 zijn in totaal 60.000 nieuwe elektrische auto’s verkocht. De verkoop van een derde hiervan vond plaats in december. Hybrides en elektrische voertuigen kenden tot vorig jaar een lage fiscale bijtelling. Op 1 januari 2016 is deze bijtelling voor hybrides en plug-in hybrides aangescherpt.

terug