‘Oversluitboete hypotheek vaak veel te hoog’

Bron: AFM

Banken hebben bij tienduizenden mensen die afgelopen jaar hun hypotheek lieten oversluiten te veel aan boeterente in rekening gebracht. Dat constateert claimorganisatie Oversluitclaim, nadat de AFM duidelijkheid heeft geboden over wat banken hierbij voor vergoeding mogen vragen.

139 miljoen euro te veel betaald

Per geval zou het gaan om ongeveer 3000 euro die consumenten terug zouden moeten krijgen. Er is afgelopen jaar in ieder geval meer dan 139 miljoen euro te veel betaald, aldus de organisatie die een initiatief is van hypotheekadviseur Ikbenfrits.nl. Als eerdere jaren worden meegeteld, dan kan dat bedrag volgens organisatie oplopen tot 4 miljard euro.

Sinds 14 juli 2016 ziet de AFM erop toe dat banken niet te hoge oversluitboetes rekenen. Over wat precies te hoog is en wat niet, bestond echter onduidelijkheid. Daarom startte de toezichthouder een onderzoek. Het resultaat daarvan is maandag gepubliceerd. Op basis van de daarin opgenomen voorbeeldberekeningen is Oversluitclaim aan het rekenen geslagen.

Boetes

De AFM maakte zelf geen inschatting van de schade van gedupeerden. De financiële waakhond roept banken op alle te veel geïnde boetes terug te betalen en zegt later dit jaar te zullen checken of dit ook echt gebeurt.

Die oproep heeft wel alleen betrekking op de periode vanaf 14 juli 2016. Volgens de AFM bestonden er voor die datum ,,geen specifieke wettelijke regels”. Oversluitclaim betwist dit echter en probeert al enige tijd gedupeerden te verzamelen voor een collectieve claimprocedure.

Regels

“Sinds 14 juli 2016 staat uitdrukkelijk in de wet dat de banken geen oversluitboete in rekening mogen brengen die hoger is dan de schade die de bank lijdt. De algemene regels van het consumentenrecht verbood de banken dit vóór die tijd echter ook al. Hierdoor hebben de banken de afgelopen decennia miljarden euro’s extra op hypotheken verdiend”, aldus Oversluitclaim.

Moreel appel

Belangenclub Vereniging Eigen Huis (VEH) laat weten een ‘moreel appel’ te doen op banken om de AFM-leidraad met terugwerkende kracht over een periode van minimaal vijf jaar toe te passen.

Stappenplan en checklist

Om huizenbezitters te helpen duidelijkheid te krijgen over hoe de vergoeding berekend kan worden, heeft de AFM een stappenplan en een checklist opgesteld. Hierin wordt de berekeningswijze in de praktijk stap voor stap toegelicht, en kunnen huizenbezitters lezen waar ze op kunnen letten.

terug