Nieuwe oldtimerbelasting levert Staat weinig op

Bron: Het Financieele Dagblad

Het kabinet rekende op € 137 miljoen extra inkomsten per jaar met de nieuwe oldtimerbelasting die op 1 januari 2014 was ingevoerd. De werkelijke opbrengst komt uit op een derde hiervan. De oppositie laat weten hier zeer ontevreden over te zijn en gaan er vandaag over in debat.

oldtimers

Oldtimers geschorst

Per 1 januari 2014 schrapte het kabinet de vrijstelling op jonge klassiekers om misbruik van de regeling aan te pakken. Door deze schrapping werden vooral de diesel- en lpg-klassiekers het slachtoffer. Zo was de belasting voor een Mercedes-klassieker voorheen gratis en nu kost dat € 2000 euro per jaar. Het gevolg: oldtimereigenaren hebben hun auto geschorst of geëxporteerd, zonder een modernere auto er voor in de plaats te kopen.

Tegenvaller

Dat is een flinke tegenvaller voor het kabinet omdat het ministerie van Financiën deze effecten beperkt had meegenomen. Zij hebben alleen gekeken naar de € 137 miljoen extra inkomsten die de regeling zou opleveren. In de praktijk heeft het een derde opgeleverd. De oppositie wil opheldering. De staatssecretaris wil inhoudelijk nog niets zeggen voor het debat, maar gaf al wel aan dat hij de regeling nog steeds goed vindt.

Overgangsregeling

De brancheorganisaties zoals Fehac zijn niet te spreken over de oldtimerbelasting. Zij steunde in eerste instantie het belastingvoorstel om verdergaande belastingingrepen te voorkomen, maar vraagt nu toch om aanpassingen. Zij pleiten voor dezelfde overgangsregeling als voor de bezineklassiekers.

Discussie (1)

Bekijken en participeren
Lama Geldermalsen
Het invoeren van een "betere" heffing op de oldies had een milieuachtergrond. Nu de ouwetjes op stal blijven of verdwijnen bereikt de regeling haar doel. Maar ja, dan het gevolg hé. De moraal van het verhaal: we kennen vele soorten belastingen. Nu even te onderscheiden in met en zonder een fiscaal doel. Met een fiscaal doel hebben als doel: geld binnen hengelen. Belastingen zonder een fiscaal doel hebben b.v. als doel de burger bewust maken van de aspecten en effecten van zijn energiegebruik. Ze hebben een dus onbedoeld maar wel heel aardig gevolg en dat is ze geld in het laatje brengen. De politiek kan er maar niet toe komen om deze opbrengsten als incidenteel te beschouwen en er daarom dan ook slechts incidentele uitgaven mee te doen. Maar ach wat zeuren we toch, geniet nu eens heerlijk van dat schatje, die Trabi.!
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug