Nederlandse zzp’ers verwachten weinig van het pensioen

Bron: FD

Nederlandse zzp’ers hebben aanzienlijk minder op papier staan en geregeld omtrent het pensioen dan zzp’ers in het buitenland. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeringsmaatschappij Aegon. Nederlandse zzp’ers verwachten tot ver na het 65ste levensjaar te moeten werken of denken dat ze helemaal niet met pensioen kunnen.

Percentages

Aegon heeft onderzoek gedaan onder 1500 zzp’ers in vijftien landen in Europa, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Daaruit blijkt dat 55% van de Nederlandse zzp’ers een pensioenplan hebben, maar daarvan geeft 8% aan dat ook daadwerkelijk op papier te hebben. In vergelijk met andere landen, hebben buitenlandse zzp’ers meer op papier staan, namelijk 13%.

Reden

De reden dat zzp’ers in Nederland minder op papier zetten, minder geld opzij zetten voor hun pensioen en geen back-upplan hebben (28% in Nederland en gemiddeld 38% in andere landen), is omdat de Nederlandse zzp’ers verwachten dat ze veel langer moeten doorwerken dan tot het pensioen. 73% verwacht tot ver na hun 65ste te moeten doorwerken en een deel verwacht zelfs helemaal nooit met pensioen te gaan.

Pensioenregelingen

Verder komt in het onderzoek naar voren dat doordat er geen automatische pensioenregelingen voor zzp’ers in Nederland zijn, zoals wel voor werknemers, de meeste zzp’ers ook geen geld opzij zetten. Doordat ze onregelmatig inkomen hebben, gebeurd dat vaak niet.

terug