Nederlandse bedrijfsleven betaalt steeds stipter

Bron: Graydon

Het betaalgedrag van het bedrijfsleven in Nederland is verbeterd. In het derde kwartaal van 2015 betalen ondernemingen hun facturen na gemiddeld 42,3 dagen. Dat blijkt uit de barometer betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.

ZZP factuur rekening

Stiptheidsrecord

In 2014 lag de gemiddelde betaaltermijn nog op 45 dagen. Dat het gemiddelde het afgelopen kwartaal op 42,3 dagen uitkomt, is een absoluut stiptheidsrecord volgen Graydon. ‘Dat stemt niet alleen positief over het afgelopen kwartaal, het schept ook goede verwachtingen voor de laatste maanden van 2015’, aldus Frans van den Heuvel, Research & Learning specialist bij Graydon. Van den Heuvel spreekt de verwachting uit dat het laatste kwartaal van dit jaar g positiever zal uitpakken.

Zakelijke dienstverlening

De barometer laat ook cijfers zien op sector niveau. De zakelijke dienstverlener is koploper, met een gemiddelde betaaltermijn van 38,5 dagen. Dit is fors lager dan hetzelfde kwartaal vorig jaar toen er 40,8 gemiddeld werd gemeten.

Verslechterd gemiddelde (semi)overheid

De (semi)-overheid scoort het afgelopen kwartaal slechter. De barometer laat een gemiddelde betaaltermijn zien van 48,5 dagen, daar waar een jaar geleden de rekening nog na gemiddeld 47,6 dagen werden betaald. De kloof tussen het bedrijfsleven en de (semi)-overheid wordt hiermee steeds groter. ‘De kans dat je factuur daadwerkelijk betaald wordt is bij de overheid misschien wel groter, maar de zekerheid dat dit veel te laat gebeurt inmiddels ook’, aldus van den Heuvel.

Provinciaal niveau

In Nederland is het betaalgedrag sneller geworden in alle provincies, daar waar het betaalgedrag in België stagneert. Op provinciaal niveau bevinden de beste betalers zich net als vorig kwartaal in de provincie Zeeland, met een gemiddelde betaaltijd van 38,4 dagen. De traagste betalers bevinden zich in Zuid-Holland, waar er gemiddeld 42,6 dagen wordt gedaan over het betalen van een factuur.

 

terug