Nederlandse banken vaag over belastingontwijking

Bron: ANP

De meeste Nederlandse banken hebben vestigingen in belastingparadijzen, of verlenen diensten aan daar gevestigde bedrijven. Zeven van hen zijn vaag over de maatregelen die zij nemen om daarbij belastingontwijking te voorkomen. ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot kunnen daarmee niet hard maken dat ze op geen enkele wijze betrokken zijn bij belastingontwijking. Dit blijkt uit het praktijkonderzoek ‘Dutch Banks and Tax Avoidance’ dat de Eerlijke Bankwijzer vandaag publiceert.

Niet helder

Zo bestaat er een risico dat ABN AMRO het mogelijk maakt voor particuliere klanten om de fiscus te omzeilen door bankdiensten aan te bieden vanuit Jersey en Luxemburg, Hetzelfde geldt voor Van Lanschot vanuit Zwitserland. Ook bij de rol van investeringsfondsen van bank-verzekeraars ING, Aegon en Delta Lloyd in Luxemburg en de Kaaimaneilanden zijn vraagtekens te plaatsen. Verschillende banken verlenen financiering aan bedrijven via constructies in belastingparadijzen. Zo heeft Rabobank meer dan vijftig dochterondernemingen en joint-ventures in belastingparadijs Delaware. Aegon, Delta Lloyd en Rabobank zijn niet helder over de rol van hun vestigingen in Bermuda, Ierland en Curaçao, in relatie tot de belasting die zij zelf afdragen.

Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat ASN Bank, SNS Bank en Triodos Bank betrokken zijn bij internationale belastingontwijking. ABN Amro liet in reactie op het onderzoek weten vanaf volgend jaar een overzicht te publiceren van de winsten en belastingbetalingen in alle landen waar de bank actief is.

Transparantie

Peter Ras van de Eerlijke Bankwijzer: ‘Door belastingontwijking lopen ontwikkelingslanden miljarden mis, die zij dringend nodig hebben voor bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs en de stimulering van hun economie. Maar ook Nederland loopt schade op. Van banken mag je verwachten dat zij er alles aan doen om te voorkomen dat zij belastingontwijking door klanten in de hand werken. En uiteraard moeten zij zelf eerlijk belasting afdragen in landen waar ze actief zijn. Wij roepen banken op hier veel transparanter over te zijn en aan te tonen dat zij belastingontwijking uitsluiten.’

Uit het praktijkonderzoek blijkt een groot gebrek aan transparantie van banken over hun dochterondernemingen en hun activiteiten in belastingparadijzen. Lijsten van dochterondernemingen, die banken moeten indienen bij de Kamer van Koophandel, blijken vaak niet te kloppen.

Verder publiceerde Rabobank nog geen gegevens over de omzet en het aantal werknemers per land, ook al schrijft de Europese kapitaalrichtlijn voor dat banken dit vóór 1 juli 2014 hadden moeten doen.

Uitwisselen

De Eerlijke Bankwijzer doet ook aanbevelingen aan de Nederlandse overheid: ‘Juist Nederland wordt internationaal veel bekritiseerd voor het faciliteren van constructies voor belastingontwijking en er dreigt een race omlaag tussen landen om bedrijven aan te trekken,’ zegt Ras. ‘Uiteindelijk verliest iedereen daarbij. Nederland zou daarom een duidelijk standpunt moeten innemen en scherpe internationale afspraken maken om belastingontwijking tegen te gaan. Dit zou landen als Zwitserland en Luxemburg verplichten om automatisch gegevens over vermogens uit te wisselen, ook met belastingdiensten in ontwikkelingslanden. En dwing banken om transparant te zijn over hun activiteiten in belastingparadijzen.’

terug