Nederlander hoofdverdachte fiscale fraudezaak

Bron: ANP

Justitie ziet een 54-jarige Nederlander die in Dubai woont als hoofdverdachte in een grote fiscale fraudezaak. Via zogenoemde doorstroomvennootschappen zou voor 123 miljoen euro zijn witgewassen, meldt het Financieele Dagblad dinsdag op basis van vertrouwelijke strafdossiers die de krant in bezit heeft.

Trust EU

In de strafzaak ‘Trust EU’ heeft het Openbaar Ministerie (OM) 11 verdachte personen en 15 verdachte ondernemingen op de korrel. Inwoners uit verscheidene EU-landen zouden via ons land voor in totaal 123 miljoen euro aan belasting hebben ontdoken.

Conflict

In een interview met de krant spreekt hoofdverdachte Erwin de Ruiter alle beschuldigingen tegen. De aangifte tegen hem zou het gevolg zijn van een zakelijk conflict met een oude zakenpartner van een kantoor in Amsterdam. ”Ik woon al sinds 2003 buiten Nederland. Met de dagelijkse gang van zaken binnen dat Amsterdamse kantoor heb ik niets te maken.”

De Ruiter vindt het opmerkelijk dat het OM zich druk maakt over een dienst die tot voor kort niet alleen door trustkantoren maar ook door belastingadviseurs en accountants werd aangeboden. ”Via doorstroomvennootschappen is de afgelopen decennia geld uit andere EU-lidstaten weggesluisd naar belastingparadijzen”, zegt hij in de krant. ”De Nederlandse Belastingdienst wist daarvan.”

terug