Nederlander heeft meer vermogen, inwoners Laren (NH) het rijkst

Bron: NOS

Het vermogen van Nederlandse huishoudens is in 2016 gemiddeld met bijna 10% gestegen, tot € 22.000 per huishouden. Dit schrijft de NOS op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Huizenprijzen

De stijging werd voornamelijk veroorzaakt door de gestegen huizenprijzen. Als het woningbezit buiten beschouwing wordt gelaten, was het doorsnee vermogen per huishouden in 2016 even hoog dan het jaar daarvoor. Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens had in 2016 een eigen huis.

Boerenbedrijven

De inwoners van de Noord-Hollandse gemeente Laren hebben nog altijd het meeste vermogen, namelijk ruim € 280.000 per huishouden. Verder valt op dat zes van de tien rijkste gemeenten in de provincie Noord-Brabant liggen. Dit wordt vooral veroorzaakt door de vele boerenbedrijven in die provincie, aangezien de grond, stallen en machines van boeren op papier veel geld waard zijn.

Rotterdam

In de grote steden is het vermogen juist het laagst. Uitschieter naar beneden is Rotterdam, met een doorsnee vermogen van € 1.900 per huishouden. Ook inwoners van Amsterdam, Utrecht en Den Haag zijn relatief arm.

terug