Nederland vraagt bankgegevens Zwitserland op

Bron: ANP

Nederland heeft de Zwitserse Belastingdienst gevraagd gegevens van Nederlandse rekeninghouders bij de bank UBS door te spelen. Volgens de Zwitserse krant Le Temps gebeurt dat in het kader van een onderzoek naar belastingontduiking en -ontwijking.

UBS

Belastingontduiking

Een woordvoerder van de Belastingdienst bevestigt zondag dat het verzoek aan UBS is gedaan. De Belastingdienst wil de gegevens hebben over Nederlanders die tussen februari 2013 en eind december 2014 een bankrekening hadden bij UBS en tegenover de bank niet hebben bewezen dat ze in Nederland belasting hebben betaald over hun vermogen. Alleen van rekeningen waar nooit meer dan 1500 euro op heeft gestaan hoeft Nederland geen informatie te hebben.

Procedure openbaar

Volgens de woordvoerder van de Belastingdienst had UBS zijn rekeninghouders eerst zelf benaderd met de vraag of ze aan hun belastingplichten hadden voldaan. De Belastingdienst heeft UBS daarop gemeld het resultaat van het onderzoek graag te willen ontvangen. De Zwitserse overheid heeft daarop besloten dat de procedure openbaar moest worden gemaakt. UBS is de eerste bank waar de Belastingdienst op deze manier contact mee heeft. Mogelijk volgen later nog twee andere Zwitserse banken.

Geen gemakkelijke opgave

Het is voor het eerst dat er zo’n grote aanvraag wordt gedaan vanuit Nederland, aldus de krant. Voorheen heeft alleen de Verenigde Staten op grote schaal informatie opgevraagd in Zwitserland. UBS is de grootste bank van Zwitserland en de aanvraag uit Nederland zal voor de Zwitserse Belastingdienst geen gemakkelijke opgave zijn.

Visexpeditie

Juridisch experts spreken in Le Temps hun zorgen uit over de grootte van de aanvraag. Ze spreken van een mogelijke ‘visexpeditie’, een juridische term voor een aanvraag die als onredelijk wordt gezien, omdat het niet specifiek genoeg is.

terug