Nederland in top-vijf concurrerende economieën

Bron: ANP

Nederland is gestegen op de ranglijst van de meest concurrerende economieën ter wereld. The Global Competitiveness Report 2015-2016 van het World Economic Forum rapporteert dat Nederland is opgeklommen van de achtste naar de vijfde plaats.

World Economic Forum

The Global Competitiveness Report

The Global Competitiveness Report is een jaarlijkse graadmeter van het concurrentievermogen. Het onderzoek, uitgevoerd onder 140 landen, beoordeelt criteria als de kwaliteit van onderwijs, de staat van de economie en de infrastructuur. Nederland neemt de vijfde plaats in na Zwitserland, Singapore, de Verenigde Staten en Duitsland. Wel is Nederland het snelst stijgende land in de top-tien.

Concurrentievermogen

Nederland is in de top-vijf beland door haar onderwijssysteem, efficiënte infrastructuur, betrouwbare overheid en blijvende focus op innovatie. Ook de kwaliteit van de gezondheidszorg wordt geprezen. Daarnaast hebben het gevoerde macro-economisch beleid van het kabinet en de hervormingen van de financiële sector en arbeidsmarkt het concurrentievermogen duidelijk versterkt.

Henk Volberda, hoogleraar aan de Rotterdam School of Management en leidinggevende van het partnerinstituut van het World Economic Forum, verzamelde de gegevens voor Nederland. Hij constateert dat vooral de ‘hervormingen van de financiële sector (een verbetering van zes posities) en de arbeidsmarkt (stijging van vier plaatsen) hebben geleid tot aanzienlijke verbetering van het concurrentievermogen van Nederland ten opzichte van vorig jaar’.

terug