Mogelijk 520 euro extra voor eenverdienersgezinnen

Bron: ANP

Gezinnen waar één ouder een inkomen verdient krijgen er mogelijk € 520 bij ten opzichte van de kabinetsplannen. Dat gebeurt als het kabinet en de regeringspartijen VVD en PvdA een voorstel van SGP, ChristenUnie, CDA en SP overnemen. Vandaag wordt er gestemd over het Belastingplan.

Meerderheid Belastingplan

Het voorstel is een kleine wijziging van het Belastingplan van staatssecretaris Wiebes van Financiën. Dat plan regelt een lastenverlichting van € 5 miljard voor burgers en bedrijven en moet 35.000 extra banen opleveren. De christelijke partijen en de SP vinden de financiële kloof tussen de eenverdienersgezinnen en de gezinnen waar twee ouders een inkomen verdienen te groot. Die kloof is bovendien de afgelopen jaren alleen maar groter geworden en dat moet enigszins worden gerepareerd, aldus de vier partijen. Als het kabinet er mee kan leven, dan is er meteen een ruime meerderheid voor het Belastingplan in de Senaat.

Voorstel kost banen

De kansen daarop zijn goed, al willen VVD en PvdA zich er donderdagochtend voor de stemmingen nog wel eerst over buigen voor ze een definitief oordeel geven. Cruciaal daarvoor zijn berekeningen over hoeveel banen het voorstel kost. Dat mogen er niet te veel zijn, waarschuwden VVD en PvdA donderdag op de vierde dag dat de Kamer over het Belastingplan debatteert. VVD en PvdA hadden zich eerder niet negatief getoond over het voorstel, maar er allebei wel bij gezegd dat het niet te veel banen kan kosten. Daar kijken ze donderdagochtend naar. Een eerder voorstel van Dijkgraaf zou volgens het Centraal Planbureau (CPB) 42.000 banen kosten, maar volgens Dijkgraaf klopt dat niet en is er geen banenverlies. Volgens Dijkgraaf was de reactie van Wiebes op de CPB-berekeningen een doelbewuste poging om zijn voorstel ‘te mollen’.

Stemming

De patstelling betekent dat er donderdag in verschillende samenstellingen koortsachtig overleg zal zijn voor de voor 14 uur geplande stemmingen. Als het kabinet de oppositie niet achter het Belastingplan krijgt, blijft het tot de stemmingen in de Eerste Kamer op 15 december onzeker of de lastenverlichting volgend jaar doorgaat.

terug