Minder huizen ‘onder water’

Bron: ANP

Het aantal huishoudens met een fiscale hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van de eigen woning is vorig jaar afgenomen. Dat meldt het CBS donderdag.

hypotheek

Het tij gekeerd

Er was sprake van een afname met 84.000 tot bijna 1,4 miljoen begin 2015. Van de 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning staat nu zo’n 32% onder water. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 is het aantal huishoudens met een huis onder water alleen maar gestegen. Tot vorig jaar, toen het tij langzaam keerde. Deze kentering is het vooral het gevolg van de voorzichtige stijging van de huizenprijzen, aldus het statistiekbureau.

Spaar- en beleggingstegoeden

Als het opgebouwde vermogen in spaar- en beleggingshypotheken verrekend wordt, komt het aantal huizen dat onder water staat lager uit. Bij de fiscale hypotheekschuld is geen rekening gehouden met deze opgebouwde tegoeden. Om de hoogte van spaar- en beleggingstegoeden in hypotheken te kunnen bepalen loopt momenteel een onderzoek bij het statistiekbureau.

Hypotheekschuld

Van alle eigenwoningbezitters onder de 45 jaar heeft 65%t een woning met onderwaarde. De woningen zijn vlak voor de crisis gekocht en is nog niet veel van de hypotheekschuld afgelost. Bij huishoudens tussen 30 en 35 jaar is de waarde van de eigen woning zelfs in 75%van de gevallen lager dan de hypotheekschuld. Bij oudere huishoudens speelt dit nauwelijks. Begin 2015 had 45% van de 65-plussers met een eigen woning geen hypotheekschuld, 51% had overwaarde en bij slechts 3% was sprake van onderwaarde.

terug