Miljoenenboete wegens fraude KPMG-pand

Bron: ANP

De KPMG-dochter die verantwoordelijk was voor de bouw van een nieuw hoofdkantoor voor de accountant moet een boete betalen van €8 miljoen vanwege fraude. Het Openbaar Ministerie verdenkt vijf personen die er bij betrokken waren en beschuldigt hen van onder meer valsheid in geschrifte.

KPMG gebouw

Joint venture

Bij de bouw van het nieuwe hoofdkantoor langs de A9 bij Amstelveen zouden de joint venture van KPMG en een projectontwikkelaar ten onrechte kosten hebben opgevoerd. Daardoor zouden ten onrechte belastingvoordelen zijn genoten over de jaren 2009/2010 en 2010/2011. Ook zouden valse facturen zijn verstuurd. Het belastingvoordeel dat werd behaald is door het samenwerkingsverband inmiddels terugbetaald aan de Belastingdienst.

Betrokkenen

Vijf personen die betrokken waren bij de fraude moeten zich verder voor de rechter verantwoorden. Daarbij gaat het onder anderen om twee directieleden van de joint venture en een notaris. Het OM beschuldigt hen onder meer van valsheid in geschrifte.

Amstelveen

Vanaf 2004 werd het nieuwe hoofdkantoor van KPMG in Amstelveen ontwikkeld en gerealiseerd. Daarvoor werd een aparte vennootschap, KPMG Gebouw Amstelveen II B.V., opgericht. In deze joint venture had KPMG een belang van 70% en de betrokken projectontwikkelaar 30%.

terug