Miljoenenboete voor accountantsbureau EY

Bron: FRC

Accountants- en adviesbureau EY heeft een boete van 1,8 miljoen pond (€2 miljoen) gekregen van de Britse toezichthouder FRC. Volgens de waakhond zijn er fouten gemaakt in de controle van de jaarrekening van IT-bedrijf Tech Data voor het boekjaar dat op 31 januari 2012 werd afgesloten.

Persoonlijke boete

De FRC legde de betrokken accountant ook een persoonlijke boete op van 60.000 pond. EY en de accountant hebben in 2014, nadat er een onderzoek werd gestart, al toegegeven aanzienlijk tekort te zijn geschoten in de beoordeling van de jaarrekening. De fouten hebben betrekking op drie auditgebieden: het financiële overzicht bevatte materieel verkeerde gegevens, er was onvoldoende passend auditbewijs en de professionele kritische blik ontbrak.

EY Nederland

Ook in Nederland ligt EY onder een vergrootglas wegens in het verleden gemaakte fouten. De Nederlandse toezichthouder AFM dringt al langer aan op een grondige cultuurverandering bij de grote accountantsfirma’s, die door de jaren heen bij een aantal grote fraudezaken in het bedrijfsleven opzichtig blunderden. Eind juni oordeelde de toezichthouder dat tot dusver veel te weinig voortgang is geboekt.

terug