Menno Snel nieuwe staatssecretaris van Financiën

Bron: FD en ANP

Menno Snel van D66 wordt de nieuwe staatssecretaris van Financiën. Afgelopen week werden er steeds meer bewindslieden voor het kabinet Rutte III bekend, maar dit was nog één van de laatste posten die nog niet naar buiten was gebracht. Snel volgt Eric Wiebes op, die minister van Economische Zaken wordt.

CV

Geheel onbekend is Menno Snel (1970) op het ministerie van Financiën niet. Eerder was hij plaatsvervangend directeur-generaal fiscale zaken op het ministerie, daarna werd hij directeur strategie bij pensioenuitvoerder APG. Op 1 oktober 2011 werd hij de Nederlandse bewindvoerder bij het International Monetair Fonds (IMF). En vorig jaar werd hij benoemd als voorzitter van de directie van De Nederlandse Waterschapsbank tot 2020. Snel verlaat dus vroegtijdig de Waterschapsbank om aan de slag te gaan als staatsecretaris van Financiën. Hij is daarvoor speciaal D66’er geworden. Volgens partijleider Alexander Pechtold stemde Snel al wel op D66, maar is hij sinds afgelopen vrijdag officieel lid van de partij geworden.

Snel krijgt als staatsecretaris hoogstwaarschijnlijk de moeizame reorganisatie van de Belastingdienst doorgeschoven en hij mag de Wet DBA gaan gladstrijken.

Minister van Financiën

Eerder was al bekend gemaakt dat Wopke Hoekstra (1975) van het CDA minister van Financiën wordt. Hij is sinds 2011 lid van de Eerste Kamer en vicevoorzitter van de CDA-fractie. Volgens ingewijden is hij de topkandidaat van de christendemocraten. In de Tweede Kamer heeft Hoekstra nog geen ervaring. In 2010 zei hij nog nee tegen een zetel, omdat hij niet weg wilde bij McKinsey, waar hij vanaf 2006 werkzaam was. Daarvoor werkte hij drie jaar bij Shell, voornamelijk in Duitsland. Het gebrek aan Tweede Kamer-ervaring is volgens het CDA geen probleem.  Zijn ‘intelligentie, gretigheid en ambitie’ maken dat volgens de partij goed. Hoekstra studeerde Nederlands Recht en Geschiedenis in Leiden en haalde zijn MBA aan het INSEAD in Fontainebleau en Singapore.

terug