Memorie van antwoord bij pakket Belastingplan 2016

Bron: FiscaalTotaal

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft de Eerste Kamer de memorie van antwoord gestuurd bij het pakket Belastingplan 2016 en de Wet uitvoering Common Reporting Standard (CRS).

Uitgangspunten belasting- en toeslagenstelsel

In de 109 pagina’s tellende memorie van antwoord komen veel onderwerpen aan bod. De leden van de fractie van de ChristenUnie hebben aangekondigd in het debat te willen ingaan op de achterliggende uitgangspunten van het belasting- en toeslagenstelsel. Het gaat met name om het verschil in uitgangspunt tussen de loon- en inkomstenbelasting en de toeslagen.

Kloof tussen een- en tweeverdieners

De leden van de fractie van de SGP vragen of de regering nogmaals kan bevestigen dat de kloof tussen een- en tweeverdieners door dit Belastingplan wordt vergroot waarbij het verschil in belastingdruk wel tot vijf keer hoger kan zijn voor eenverdieners dan voor tweeverdieners. Ook vragen zij of het klopt dat deze kloof door de vierde nota van wijziging wordt vergroot. ‘Het klopt dat er voorbeelden zijn waarbij eenverdieners tot vijf keer meer belasting betalen dan tweeverdieners met samen hetzelfde inkomen. Dergelijke voorbeelden zijn echter weinig representatief. Het is verder onjuist dat de vierde nota van wijziging een aanzienlijk negatief effect zou hebben op het verschil in belastingdruk tussen een- en tweeverdieners; de maatregelen in de vierde nota van wijziging hebben namelijk nagenoeg geen effect op het verschil in belastingdruk tussen beide type huishoudens’ aldus Wiebes.

Debat en stemmingen

De Eerste Kamer behandelt het Belastingplan 2016 op 14 en 15 december 2015. De stemmingen staan gepland op 22 december 2015. Als bijlage bij de memorie van antwoord heeft staatssecretaris Wiebes een budgettair overzicht meegestuurd.

De redactie van FiscaalTotaal heeft een whitepaper gemaakt met de belangrijkste voorstellen uit het Belastingplan 2016 en de nieuwsberichten.
U kunt dit whitepaper en overige hyperlinks uit bovenstaand artikel alleen openen wanneer u een abonnement op de Kennisbank FiscaalTotaal heeft. Bent u op zoek naar fiscale verdieping voor een betrouwbaar advies aan uw klant? Lees meer over FiscaalTotaal en vraag een demo aan!>

terug