Meevaller voor huiseigenaren na te hoge boeterente

Bron: NOS

Huiseigenaren die na 14 juli 2016 te veel boeterente moesten betalen bij het oversluiten of vervroegd aflossen van hun hypotheek, krijgen gemiddeld 800 euro terug van hun bank. In totaal gaat het om ongeveer 35.000 klanten. Dit schrijft de NOS.

Geld schenken huis

Boeterente

Bij het vervroegd aflossen of oversluiten (tegen een lagere rente) van een hypotheek, moet soms een vergoeding worden betaald aan de bank, aangezien een lopend hypotheekcontract wordt opengebroken en de bank de hypotheek heeft berekend op basis van een andere rente en looptijd. Deze vergoeding, die ook wel boeterente wordt genoemd, is afhankelijk van de huidige rente, de resterende looptijd van de hypotheek en de rente die gebruikelijk is voor de resterende periode.

Financieel nadeel

Sinds 14 juli 2016 mag de boeterente vanwege nieuwe Europese regelgeving niet hoger zijn dan het financiële nadeel dat de bank ondervindt van het oversluiten of vervroegd aflossen. Daarnaast moet de bank duidelijk uitleggen hoe de boeterente is berekend. In 2017 constateerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) dat banken zich niet aan de regels hielden. Ook hielden zij er verschillende rekenmethodes op na. De AFM bepaalde dat de banken de vergoedingen moesten herberekenen en het te veel betaalde bedrag moesten terugbetalen.

Te veel betaald

Bij hypotheekmarktleider Rabobank blijken 20.000 klanten te veel te hebben betaald. Bij ABN Amro zijn dit er 9000 en bij ING hebben een paar duizend klanten te veel boeterente betaald. In totaal moeten de banken tussen de 25 en 30 miljoen euro terugbetalen aan ongeveer 35.000 klanten. Per hypotheek is de te veel betaalde boeterente ongeveer 800 euro.

Complex

Hoewel de banken hadden beloofd om alle herberekeningen voor het einde van 2017 te zullen uitvoeren, is dat niet gelukt. Volgens de Rabobank is 95% van de betreffende hypotheken herberekend en moeten alleen de complexe gevallen nog worden uitgezocht.

terug

Ja, ik wil het fiscale nieuws van Nextens lezen

Blijf op de hoogte. Registreer nu gratis voor Nextens Selectie.