Meer mensen met betalingsachterstand op lening

Bron: ANP

Het aantal mensen met een betalingsachterstand is vorig jaar verder toegenomen. Wel is de stijging lager dan in 2013. Dat blijkt dinsdag uit de halfjaarlijkse kredietbarometer van Bureau Krediet Registratie (BKR).

In 2014 kwamen er 31.195 consumenten met een betalingsachterstand op hun lening bij. In 2013 waren dat er 51.000. Totaal hebben 771.000 mensen nu te maken met een financiële achterstand.

Achterstallige rekeningen

Het BKR wijst er wel op dat lang niet alle schulden en betalingsachterstanden bij het bureau worden geregistreerd. ,,Uit de Monitor Betalingsachterstanden 2014 van de overheid blijkt dat circa een derde van alle huishoudens in Nederland een vorm van een betalingsachterstand heeft. Dit zijn 2,3 miljoen huishoudens”, aldus Peter van den Bosch, algemeen directeur van BKR.

Uit die monitor blijkt ook dat er een toename is in alle typen achterstallige rekeningen, zoals betalingen aan de Belastingdienst, ziektekostenverzekeraars, energieleveranciers en woningcorporaties. Van den Bosch: ,,Van de 2,3 miljoen huishoudens met een betalingsachterstand, zijn er 1,1 miljoen met ernstige financiële problemen.”

Schuldenproblematiek

BKR maakt op dit moment afspraken met een aantal gemeenten om hen te ondersteunen bij signalen die duiden op schuldenproblemen. Daarbij is het de bedoeling dat ziektekostenverzekeraars, woningcorporaties en nutsbedrijven data over betalingsachterstanden aanleveren. BKR maakt aan de hand daarvan een inschatting over hoe groot de schuldenproblematiek in individuele gevallen is. Huishoudens in de ‘gevarenzone’ kunnen zo actief worden benaderd.

Discussie (0)

Bekijken en participeren
Log in of Registreer om een reactie te plaatsen
terug