Meer geld voor éénverdieners

Bron: ANP

Het kabinet is bereid geld vrij te maken voor gezinnen waar één ouder een inkomen verdient. Dat is een uitdrukkelijke wens van CDA, ChristenUnie en SGP. Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën meldde de bereidheid maandag in het debat over zijn Belastingplan voor volgend jaar.

100 miljoen

Wiebes schetste de mogelijkheid om € 100 miljoen weg te halen bij de vergroening van het belastingstelsel om dat vervolgens vrij te maken voor meer kinderbijslag of een hoger kindgebonden budget. Die maatregel zou geen banen vernietigen volgens Wiebes. Hij stelde ook voor meer geld vrij te maken voor een regeling voor ouders met een gehandicapt kind (TOG-plus).

Meerderheid

Met deze nieuwe mogelijkheid kan het kabinet op de steun van CDA, ChristenUnie en SGP rekenen en dus op een meerderheid in de Senaat, waar VVD en PvdA samen slechts 21 zetels hebben. De reacties bij de christelijke partijen waren niet meteen onverdeeld enthousiast. SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf rekende het uit: € 100 miljoen extra betekent
€ 30 per kind, per gezin dus niet meer dan € 60 of € 90. Volgens Dijkgraaf komen we zo niet in de buurt van een oplossing.

Inkomensafhankelijke combinatiekorting

Het CDA hamerde er op dat veel ellende komt door de inkomensafhankelijke combinatiekorting. Volgens Pieter Omtzigt snapt de staatssecretaris van Financiën dat niet. Hij verwees naar een voorbeeld waarin een alleenstaande met minimumloon netto meer overhoudt dan zijn buurman met een modaal inkomen van € 36.000 en twee kinderen.

Kauwen op overdraagbare heffingskorting

Even later keerde het sentiment in het debat enigszins. Dijkgraaf stelde Wiebes voor om iets te doen met de overdraagbare heffingskorting. De staatssecretaris antwoordde dat hij daarop gaat ‘kauwen’ en het gaat overleggen binnen het kabinet. De SGP en ook de ChristenUnie en het CDA waren meteen positiever gestemd.

terug