‘Meer doen voor beter investeringsklimaat’

Bron: ANP

Europa moet meer doen om het investeringsklimaat te verbeteren. Dat stelde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) zaterdag in Milaan, waar hij overleg had met zijn Europese collega’s. Economische groei blijft in veel landen uit, mede omdat investeringen uit onder meer het bedrijfsleven uitblijven en overheden niet meer kunnen en willen uitgeven.

Veel laten liggen

Dijsselbloem wil weten ,,waarom het is dat investeerders op dit moment grotere investeringen doen in de Verenigde Staten dan in Europa”. Als Europa dat verandert, door bijvoorbeeld te kijken naar regelgeving en het openstellen van markten, kan dat veel opleveren, aldus Dijsselbloem.

Volgens de minister liggen ,,de echte kansen’’ in onder meer het vervolmaken van de Europese interne markt en de digitale sector. Europa heeft op deze terreinen te veel laten liggen.

Hervormingen

Een beter investeringsklimaat betekent volgens Dijsselbloem ook het doorvoeren van hervormingen. ,,Voor een investeerder in een (ander) land is het zeer belangrijk dat hij goed wordt behandeld: krijgt hij dezelfde behandeling als andere investeerders? dezelfde toegang tot consumenten? hoe behandelt de belastingdienst hem? Veel landen hebben nog wel wat te doen om dat te verbeteren.’’

terug