Mannen ontlopen miljoenen aan belasting

 

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in de rechtbank in Den Haag geëist dat twee mannen 4 jaar lang de gevangenis in moeten. De twee verdachten van 40 en 41 jaar zouden zich schuldig hebben gemaakt aan het leegzuigen van kasgeldvennootschappen, dat ook wel ‘fiscaal vampirisme’ wordt genoemd.

Boete

De FIOD constateerde dat de Nederlandse schatkist 8,5 miljoen euro is misgelopen. Tegen vier bedrijven eiste het OM dinsdag in totaal een boete van 3 miljoen euro.

Kasgeldvennootschappen

Volgens het OM gaven de twee verdachten, die in respectievelijk Londen en Tsjechië wonen, leiding aan een criminele organisatie. De organisatie kocht in de periode van 2005 tot 2011 zogenoemde ‘kasgeldvennootschappen’ op. Dat zijn vennootschappen waarin kasgeld is gestort om de belasting over het lopende boekjaar te betalen.

Systeem ondermijning

De verdachten deden vervolgens of de kasgeldvennootschappen verlies draaiden, waardoor ze het nog in de kas aanwezige kasgeld niet aan de belastingdienst hoefden over te maken.

Volgens het OM leden de kasgeldvennootschappen niet in werkelijkheid verlies, omdat er in de aangiften verliezen werden verwerkt die afkomstig waren uit derivatencontracten die volgens het OM geen reële transacties vertegenwoordigden. Ook gebruikte de organisatie promissory notes, die ‘niets meer vertegenwoordigden dan de bankbiljetten bij het spel Monopoly’ zoals de officier van justitie het op zitting omschreef. “De promissory notes werden uitgegeven als schuldbekentenis voor verplichtingen die alleen op papier bestonden.” Zodra op papier zo veel verlies gerealiseerd was dat het kasgeld was vrijgespeeld, werd de kasgeldvennootschap opgeschoond en soms zelfs ontbonden.

Fiscalist

De twee mannen hadden een structuur van vennootschappen opgericht in binnen- en buitenland, namelijk het Verenigd Koninkrijk, Hongkong en Nederland. De 40-jarige verdachte, die in Londen woont, hoorde vier jaar gevangenisstraf tegen zich eisen. Hij is de bedenker van deze fraude aldus de officier: “Hij is de fiscalist, hij heeft op de grote kantoren waar hij als tax lawyer werkte de mooie contracten voorbij zien komen. Het OM eiste gevangenisstraffen “omdat deze slinkse wijze van belastingfraude het systeem ondermijnt”.

terug