Lijst met Luxemburgse deals breidt uit

Bron: ANP

Luxemburg heeft meer internationale bedrijven gelokt met geheime belastingafspraken dan eerder werd gemeld. Dat stelde het consortium van onderzoeksjournalisten dat de fiscale deals van het groothertogdom onderzoekt, dinsdag.

‘LuxLeaks’ meldde vorige maand al dat 340 bedrijven belasting ontweken via afspraken met de Luxemburgse overheid. Daar werden op basis van nieuwe documenten nog eens 35 bedrijven aan toegevoegd, waaronder Walt Disney en Skype. Eerder werden onder meer WE, Ikea, Pepsi en Amazon al met naam genoemd.

Optreden als makelaar

Volgens de onderzoekers blijkt uit de documenten ook dat alle vier de grote internationale accountancybureaus als ‘makelaar’ hebben opgetreden bij de belastingdeals. Eerder werd alleen PwC als bemiddelende partij aangemerkt. De accountancybedrijven, Ernst & Young, KPMG, PwC en Deloitte, wilden geen commentaar geven op de bevindingen.

De bevindingen van LuxLeaks zetten in november forse druk op de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Die was als premier van Luxemburg jarenlang verantwoordelijk voor het fiscale regime van het land.

Strengere regels

Duitsland, Frankrijk en Italië riepen Brussel onlangs op om met strengere regels te komen, zodat een eind kan worden gemaakt aan belastingvoordelen voor bedrijven. Als het aan de drie grootste economieën van Europa ligt, worden de regels eind 2015 ingevoerd.

Volgens Oxfam Novib tonen de onthullingen aan ,,hoe urgent de noodzaak is” voor die maatregelen. ,,Europese overheden hebben bergen boter op hun hoofd. Aan de ene kant veroordelen ze scherp de belastingontwijking door grote bedrijven, aan de andere kant scheppen diezelfde overheden de regels die dit mogelijk maken. De gemiddelde burger en ontwikkelingslanden zijn de grote verliezers.”

terug