Landelijke aanpak fraude met adres

Bron: ANP

Mensen die een vals adres gebruiken, lopen komend jaar meer kans om tegen de lamp te lopen. Dat is de bedoeling van een strengere aanpak van adresfraude. Per jaar moet hierdoor 42 miljoen euro in het laatje komen.

Eigenwoningschenking

Ten onterechte bijstand

Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken zondag laten weten. Het gaat om het opsporen van mensen die door het opgeven van een onjuist adres ten onrechte bijstand, huurtoeslag of studiefinanciering kregen. Ook kan het gaan om mensen die de Belastingdienst of de politie achter zich aan hebben.

Afgelopen jaar wees nauwere samenwerking tussen onder meer de Rijksoverheid, gemeenten en instanties in de sociale zekerheid uit dat een derde van de onderzochte adressen niet klopte. In 91 gemeenten werden 4600 adressen extra onderzocht waar een luchtje aan zat . Deze aanpak wordt nu landelijk.

De verwachting is dat daardoor jaarlijks 15.000 gevallen van fraude aan het licht komen. Met een gemiddelde opbrengst van 2800 euro levert dat 42 miljoen euro op. De aanpak kost 13 miljoen per jaar.

terug