Kwart huizenbezitters die opnieuw gaan kopen verwacht restschuld

Bron: Rijksoverheid

Van de Nederlandse huizenbezitters overweegt 13% om binnen nu en twee jaar een nieuwe woning te kopen. Dit blijkt uit een representatief onderzoek van Platform Wijzer in geldzaken. Het onderzoek geeft inzicht in de beweegredenen en belemmeringen die deze potentiële kopers tegenkomen bij de zoektocht naar een nieuw huis.

Eén van de opvallende conclusies is dat de helft van de mensen met een 100% aflossingsvrije hypotheek niet verwacht dat de maandlasten stijgen na verhuizing. Dit terwijl juist deze groep vaak te maken zal krijgen met hogere lasten. Wijzer in geldzaken biedt een nieuwe rekenhulp om dit inzichtelijk te maken.

Vooral kopers met restschuld willen groter huis

Van de kopers verwacht 28% een restschuld over te houden bij de verkoop van zijn oude huis. Bij deze groep leeft meer dan onder andere kopers de wens om groter te wonen. 63% van de respondenten die een restschuld voorziet geeft aan groter te willen wonen en wil ook een duurder huis gaan kopen. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat kopers met een verwachte restschuld jonger zijn en jongere kopers veel vaker aangeven groter te willen wonen. Eén op de vijf kopers met een verwachte restschuld heeft een 100% aflossingsvrije hypotheek en 60% is van plan om spaargeld te gebruiken voor de financiering van hun nieuwe woning.

Prijsherstel

NVM heeft donderdag de marktcijfers van het eerste kwartaal van 2014 bekend geaakt. Het 1ste kwartaal van 2014 laat voor het eerst in drie jaar een lichte prijsstijging zien. De huizenprijzen liggen 1,2% hoger dan een jaar geleden. Vorig kwartaal was er nog sprake van een lichte prijsdaling van -0,8%. Prijsherstel heeft nu zijn intrede gedaan maar er zijn regionaal en bij de verschillende huistypes grote verschillen.

Zoek prijsontwikkelingen per regio>>

terug