KPMG opnieuw miljoenenboete opgelegd

Bron: De Telegraaf

Het slecht presterende accountantsbureau KPMG krijgt zeer waarschijnlijk opnieuw een zware boete opgelegd van toezichthouder AFM. Een woordvoerder van KPMG bevestigt aan De Telegraaf dat het een voornemen tot oplegging van een bestuurlijke boete betreft.

KPMG miljoenenboete

Accountantscontrole

Er is nog geen definitief bedrag vastgesteld en KMPG mag nog reageren. Maar een woordvoerder van AFM geeft al aan dat het een boete van maximaal € 4 miljoen betreft. In enkele gevallen bij instellingen die hardleers zijn, kan de boete worden verdubbeld. In 2014 verscheen een rapport van de AFM over de kwaliteit van de accountantscontrole. Zowel KPMG als enkele andere accountants bleken onder de maat te presteren, net als een eerder onderzoek in 2010 al had uitgewezen. Toch werd KPMG als grootste recidivist genoemd. Als gevolg van het onderzoek werd vastgesteld dat scherper toezicht noodzakelijk was.

De bal ligt nu eerst bij KPM dat zich beraadt op het inhoudelijk reageren op de onderbouwing van het voornemen. Een zegsman van KPMG laat aan De Telegraaf weten over ‘genoeg middelen te beschikken’ om een mogelijke miljoenenboete te betalen.

Boete na boete

Het geplaagde KPMG ligt al enkele jaren onder vuur, zo was er sprake van een reeks affaires. In 2013 legde waakhond AFM al een boete op aan KPMG van € 881.000 wegens onvoldoende kwaliteitsbeleid en onjuiste, onvolledige en onduidelijke interne procedures. In datzelfde jaar moest KPMG ook een boete van € 7 miljoen betalen aan het Openbaar Ministerie voor een omkoopschandaal. En in 2014 was het dus weer raak waardoor het AFM nu met de boete komt.

Big Four

KPMG is niet het enige accountantskantoor dat een boete kan verwachten. Ook de andere drie grote accountants van Nederland: PwC, Deloitte en EY, kunnen rekenen op een aanslag wegens recidive. De ‘Big Four’ vallen regelmatig door de mand. Sinds 2006 hebben de vier al te maken met financiële straffen na controle. Na een regen van boetes de afgelopen jaren zijn de accountants er nog niet in geslaagd hun reputatie op te poetsen. Het begint nu bij de erkenning van het probleem door de grote vier accountantskantoren.

terug