KPMG krijgt boete voor rol bij omkoping

Bron: ANP

Accountantskantoor KPMG moet 7 miljoen euro betalen aan het Openbaar Ministerie (OM) voor het verhullen van betalingen aan buitenlandse agenten door bouwbedrijf Ballast Nedam. Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

Boete

De helft van de schikking die KPMG met het OM trof, bestaat uit een boete en de helft uit een ontneming. Het onderzoek naar drie voormalige accountants van KPMG, die als verdachten gelden in de zaak, zal door het OM worden voortgezet.

Volgens het OM heeft KPMG accountantscontroles verricht ”op een wijze die mede mogelijk heeft gemaakt dat betalingen door een cliënt aan buitenlandse agenten verhuld konden blijven”. Ook besteedde KPMG onvoldoende aandacht aan de naleving van zorgvuldigheids- en integriteitseisen.

Bouwbedrijf Ballast Nedam

Medewerkers van bouwbedrijf Ballast Nedam betaalden eind jaren 90 en aan het begin van deze eeuw honderden miljoen euro’s aan steekpenningen, waarmee bouwprojecten in het Midden-Oosten werden binnengehaald. Het bouwbedrijf trof in deze zaak zelf eind vorig jaar een schikking met het OM. De dochtervennootschappen van Ballast Nedam waar de malversaties plaatsvonden, betaalden 5 miljoen euro. Ook moest het concern een vordering op de Belastingdienst van 12,5 miljoen euro onherroepelijk opgeven.

Bestuursvoorzitter Jurgen van Breukelen van KPMG Nederland sprak maandag van een ”uiterst ongelukkige” zaak. ”We zijn geschokt door de feiten zoals deze in de afgelopen maanden uit deze zaak naar voren zijn gekomen en vinden dit volstrekt onacceptabel.” KPMG heeft naar eigen zeggen maatregelen genomen om herhaling te voorkomen.

terug