KLM wil accountants uitbesteden naar Hongarije en India

Bron: ANP

Personeel van KLM Finance and Control protesteert dinsdag bij het hoofdkantoor van de luchtvaartmaatschappij in Amstelveen, omdat die de boekhouding wil uitbesteden naar Hongarije en India. KLM stelt dat het elders onderbrengen van de activiteiten nodig is om efficiënter te werken. ‘Veel concurrenten zijn KLM hierin al voorgegaan’, aldus het bedrijf.

Baanverlies

Volgens de vakbonden FNV Luchtvaart, CNV Vakmensen, De Unie en VHKP dreigen hierdoor 250 werknemers hun baan kwijt te raken. KLM zelf stelt dat de ingreep niet meer dan circa 130 medewerkers raakt. Naar verwachting tientallen medewerkers zullen een petitie aanbieden tegen de plannen aan financieel directeur Erik Swelheim. ‘Wanneer de directie van de KLM niet ingaat op de eisen van de actievoerende medewerkers, gaan we verdere acties bespreken met onze leden. Dat kan in alle mogelijke vormen zijn, we sluiten niets uit’, zegt FNV-bestuurder Jan van den Brink.

Aanvechten

Het gaat om medewerkers van de afdeling ‘sales and revenue accounting cargo’ en de afdeling ‘general accounting’. De bonden hebben het overleg met KLM hierover twee weken geleden al opgeschort en de ondernemingsraad is onlangs zelfs een zaak gestart bij de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam om de plannen aan te vechten.

Efficiënter werken

KLM stelt dat het elders onderbrengen van de activiteiten nodig is om efficiënter te werken. ‘Veel concurrenten zijn KLM hierin al voorgegaan’, aldus het bedrijf. Er is nog wel gekeken naar alternatieve mogelijkheden, maar die bleken volgens KLM geen van alle de benodigde bezuinigingen op te leveren. De luchtvaartmaatschappij wijst er verder op dat de boventallige medewerkers in principe niet worden ontslagen, maar dat het bedrijf zich inzet om binnen of buiten KLM een nieuwe baan voor hen te vinden.

terug