Klacht tegen accountant in zaak VVD-voorman

Bron: ANP en SOBI

Een accountant van EY heeft een kwalijke rol gespeeld in de affaire waardoor VVD-voorzitter Henry Keizer in opspraak is geraakt. Dat stelt voorzitter Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfs Informatie (SOBI). Hij liet woensdag weten dat hij een tuchtklacht heeft ingediend bij de Accountantskamer.

Te lage prijs

Keizer zou in 2012 samen met zakenpartners voor een veel te lage prijs de uitvaartonderneming De Facultatieve hebben gekocht. De integriteitscommissie van de VVD doet onderzoek naar de zaak. Keizer heeft voor de duur van dat onderzoek zijn taken als partijvoorzitter neergelegd.

Jaarrekening

Volgens Lakeman is door de betreffende EY-accountant in de Facultatieve-affaire ‘onware verklaringen’ bij twee door EY goedgekeurde jaarrekeningen afgelegd. Lakeman stelt dat VVD-voorzitter Henry Keizer het eigen vermogen van de verkochte Facultatieve-onderneming en ook dat van de kopende onderneming veel te laag heeft vastgesteld. Daardoor werd aan de opvallend lage verkoopprijs ‘een schijn van redelijkheid’ gegeven. EY had de jaarrekeningen volgens Lakeman niet goed mogen keuren. De SOBI-voorzitter meent dat de verkoop van de Facultatieve aan onder anderen VVD-voorzitter Henry Keizer door EY ten onrechte niet bij de Financial Intelligence Unit is gemeld.

De Facultatieve-affaire

Op 20 december 2012 kochten VVD-voorzitter Henry Keizer en drie collega’s voor €30.000 alle aandelen van uitvaartorganisatie de Facultatieve, die sinds 2009 jaarlijks €2 tot €3,5 miljoen winst had gerealiseerd. Keizer c.s. richtten op 20 december 2012 de besloten vennootschap Facultatieve Groep BV op die later die dag voor €30.000 alle aandelen van Beheersmaatschappij de Facultatieve Groep BV van de Vereniging kocht. Keizer c.s. verlaagden de waarde van hun kopende vennootschap met €19 miljoen wegens negatieve goodwill. Daardoor kwam het eigen vermogen van hun kopende vennootschap uit op €29.911. De €19 miljoen zou in de volgende jaren weer bij het eigen vermogen worden bijgeschreven. Door deze truc is de waarde van de aankoop voor de buitenwereld optisch met €19 miljoen verlaagd.

De bewering van EY dat de jaarrekeningen 2012 van de verkochte en van de kopende onderneming een getrouw beeld geven van de grootte van het vermogen is volgens Lakeman onwaar. Hij neemt het EY ook kwalijk dat de verdachte transactie niet gemeld is bij de Financial Intelligence Unit van de overheid en vraagt de Accountantskamer om de EY-accountant te schorsen.

Follow the Money

Woensdag meldde Follow the Money dat Keizer eind jaren negentig niet voldeed aan de toetsingseisen van toezichthouder de Verzekeringskamer. Die zou als gevolg daarvan hebben bepaald dat Keizer niet betrokken mocht zijn bij de beleidsbepaling van De Facultatieve. De nieuwssite heeft vertrouwelijke documenten ingezien waaruit dat zou blijken. Ook meldt Follow the Money dat Loek Hermans al sinds 1998 commissaris is geweest van B.V. Beheermaatschappij ‘de Facultatieve’. Hermans liet eerder weten pas in 2006 commissaris van het crematie- en uitvaartconcern te zijn geworden.

terug